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RECOGNITION OF MILITARY POLICE EXPERENCE 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
In 2015, North Carolina passed legislation [N.C.G.S. §17C-10.1] that awarded military service 

members and veterans for their experience and training they received while serving in a military 

police occupation. The Criminal Justice Education and Training Standards Commission developed 

an application form, Form F-21, to be used to request an evaluation of individual’s training and 

experience serving in a military police occupation. 

 

1. What are the minimum qualifications to apply to have your military police training 

and experience evaluated? 

 

You must meet all of the below criteria: 

a. Successfully completed a military police training program and been 

awarded a military police occupational specialty rating. 

b. Performed military police officer duties in any of the branches of military 

service for at least two of the five years preceding the date of the application. 

c. Have a honorable discharge or be in good standing if a current member of 

the armed forces 

d. Meet the minimum standards for law enforcement officers set out in 12 

NCAC 09B .0101 and 12 NCAC 09B .0111. 

 

2. How is the two years determined for active duty members? 

 

Active duty members must have at least two calendar years out of the last five 

calendar years of performing military police officer duties.  

 

3. Is the time limit evaluated the same for members of the Air/Army National Guard 

and Military Reserve Components? 

 

No. Members of the Air/Army National Guard and Military Reserve Components 

who have performed as a military police officer for not less than 1,040 hours during 

the five years preceding the date of application shall be deemed to satisfy the 

requirement of performing military police officer duties in any of the branches of 

military service for at least two of the five years preceding the date of the 

application. 

 

4. What is evaluated? 

 

The Criminal Justice Commission evaluates the individual applicant’s combined 

training and experience. Combined training includes basic military training, basic 

military police training, in-service or advanced military police training, and any 

other military training courses that may be applicable to the performance of law 

enforcement duties. 
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All law enforcement related training will be evaluated. Examples of law 

enforcement related training are: 

 

a. Patrol Techniques 

b. Domestic Violence 

c. Individuals with Mental Illness and Developmental Disabilities 

d. Human Trafficking 

e. Subject Control and Arrest Techniques 

f. Law Enforcement Driving 

g. Firearms 

 

5. What is the least/most amount of training that I will have to complete? 

 

If upon evaluating your combined training and experience it is determined that it is 

substantially equivalent to or exceeds the minimum expectations for employment 

as a law enforcement officer and you meet all other minimum standards for 

certification will be required to complete the Legal Unit and the Civil Process 

section of the Commission required Basic Law Enforcement Training (BLET), 

currently 120 hours. Individuals who are evaluated to meet this standard and who 

has successfully completed the employing agency’s in-service firearms training and 

qualification will be awarded probationary certification and within a one year 

period complete the Legal Unit and the Civil Process section in a Commission-

accredited BLET program and pass the state comprehensive examination. 

 

If upon evaluation your combined training and experience it is determined that it is 

not substantially equivalent to or does not exceed the minimum expectations for 

employment as a law enforcement officer will be required to complete the Legal 

Unit and the Civil Process section (120 hours) and up to 180 hours of identified 

high-liability training in an Commission-accredited BLET program and pass the 

state comprehensive exam. Individuals who fall in this category will be required to 

complete the required training and pass the state comprehensive examination before 

being applying for probationary certification. 

 

In both categories, you must be able to meet the minimum requirements for 

certification.  

 

So based on the evaluation, the least amount of hours you would be required to 

complete would be 120 hours and the maximum would be 300 hours. 

 

6. Do I have to complete the training prior to being awarded my probationary 

certification? 

 

If after the evaluation you are found to only require the Legal Unit and Civil Process 

Section (120 hrs) in a Commission accredited BLET you can be awarded your 

probationary certification and will have one year to complete the 120 hours of 

training and pass the state comprehensive examination. 
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If after the evaluation you are found to require more than the above 120 hours of 

training, you will be required to complete the identified training in a Commission 

accredited BLET and pass the state comprehensive exam prior to be awarded 

certification.  

 

7. How soon will I know the results of my evaluation? 

 

The applicant will be advised within 30 days of receiving a completed application 

of the results of their evaluation? 

 

8. How do I apply? 

 

The request for evaluation form, Form F-21 can be found on the Criminal Justice 

Standards Division’s website, under the certification section: 

 

http://www.ncdoj.gov/About-DOJ/Law-Enforcement-Training-and-

Standards/Criminal-Justice-Education-and-Training-Standards.aspx 

 

9. Will the training evaluation conducted by the North Carolina Criminal Justice  

     Education and Training Standards Commission be recognized by the North 

     Carolina Sheriffs’ Education and Training Standards Commission? 

 

No. The training evaluation from the Criminal Justice Education and Training 

Standards Commission can only be used for the Criminal Justice Commission. 

Individuals desiring to be certified as a deputy (justice officer) through the Sheriffs’ 

Education and Training Standards Commission must apply through that 

Commission.   

  

 

10.  If through this program I earn my certification while on active duty, what 

       requirements do I have to meet to maintain it? 

 

12 NCAC 09B .0701(j) of the Criminal Justice Standards Commission rules state: 

 

An active duty military police officer who obtains certification while on active duty 

under this Rule may retain certification for the duration of active duty provided the 

officer continues to perform military police officer duties and complies with the in-

service training requirements, as specified in Rule 09E .0105 (Minimum Training 

Specifications: Annual In-service Training) of this chapter.  An active duty military 

police officer who is unable to complete annual in-service requirements due to 

deployment or overseas assignment shall have 12 months from the time the officer 

returns to the United States in which to complete the in-service training 

requirements. The officer shall retain the certification for a period of one year 

following separation from active duty. 

 

 

 

 

 

http://www.ncdoj.gov/About-DOJ/Law-Enforcement-Training-and-Standards/Criminal-Justice-Education-and-Training-Standards.aspx
http://www.ncdoj.gov/About-DOJ/Law-Enforcement-Training-and-Standards/Criminal-Justice-Education-and-Training-Standards.aspx
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11. Do I need to have a military police occupation to complete BLET while on active 

      duty and become certified? 

 

No. Any occupation can attend BLET while on active duty. But only those awarded 

a military police occupation can apply to have their military training and experience 

evaluated for training credit. 

 

12. Can I complete BLET while on active duty and maintain my certification 

      eligibility until I separate from the military. 

 

Yes. The Criminal Justice Standards Commission recognizes that not all military 

members can become certified while on active duty and has approved a rule that 

allows an active duty individual who successfully complete BLET and pass the 

state comprehensive examination to maintain their certification eligibility until 

their separation from active duty if they complete the state’s mandated in-service 

training minus the firearms qualification requirement for each year after they 

complete BLET and pass the state comprehensive examination. 

 

12 NCAC 09B .0403(a)(19) of the Criminal Justice Standards Commission rules 

states: 

 

An active duty member of the armed forces who completes the basic training course 

in its entirety as prescribed in Rule .0405 of this Subchapter, annually completes 

the mandatory in-service training topics as prescribed in 12 NCAC 09E .0105, with 

the exception of the Firearms Qualification and Testing requirements contained in 

12 NCAC 09E .0105(a)(1), for each year subsequent to the completion of the basic 

training course, and achieves a passing score on the state comprehensive 

examination as prescribed in Rule .0406 of this Subchapter within five years of 

separating from active duty status shall be eligible for probationary certification as 

prescribed in 12 NCAC 09C .0303 for a period of 12 months from the date he or 

she separates from active duty status in the armed forces. All mandatory in-service 

training topics as prescribed in 12 NCAC 09E .0105 shall be completed by the 

individual prior to receiving probationary certification as prescribed in 12 NCAC 

09E .0105. 

 

13. Once I complete BLET and pass the state comprehensive examination while on 

       active duty, where should I submit my proof of completing mandatory in-service 

       training? 

 

You will need to submit copies of either the training rosters or the training 

certificates for your in-service training to the Criminal Justice Standards Division. 

The proof of the training can be submitted as soon as it is completed or no later 

than January 15th of the following year. Example: proof of 2017 training should be 

submitted no later than January 15, 2018.  

 

  Criminal Justice Standards Division  

  PO Drawer 149 

  Raleigh, North Carolina 27602 

  Telephone: (919) 661-5980 


