





## North Carolina Task Force for Racial Equity in Criminal Justice February 4, 2022 Strategic Planning

Time: 10:00 a.m. - 2:00 p.m.

Co-Chairs: Justice Anita Earls, Attorney General Josh Stein, Presiding

Department of Administration Building (116 W. Jones Street, Raleigh NC 27603) or virtual

Room 5068

## **AGENDA**

- I. 10 AM: Co-Chair Welcome and Opening Comments (15 minutes)
  - a. Welcome Lee Institute
  - b. Overview of goals for today session Justice Anita Earls
    - i. Prioritize the TREC work for 2022
    - ii. How will the work move forward after 2022?
  - c. Legislative progress in 2021 and approach to short session AG Josh Stein
- II. 10:15 AM: Overview of survey feedback (30 minutes)

Presenter: The Lee Institute

- a. Executive Branch
- b. Judicial Branch
- c. Local Policy Action
- d. Legislative
- e. Long term

Feedback from Task Force on what they heard. (Anything that stood out for you? Anything that gave you pause or concern? Other thoughts?)

**III. 10:45 AM: Break-** Transition to breakout rooms *(10 minutes)* 

## IV. 10:55 AM Breakout groups by subject area and Structure (concurrent) (75 minutes)

- a. Executive, Judicial, Local action
  - i. Is the priority order identified in survey the appropriate order for TREC's work in 2022?
  - ii. What are next steps toward implementation of the priorities and timeline for beginning and completion?
  - iii. Who should own the implementation steps TREC, sub-committee of TREC, staff, branch/departments of government, others?
- b. Breakout on Structure for 2023 and beyond Racial Equity Commission? (see pages 161-163 Appendix E from TREC report)
  - i. Is this the appropriate structure? What alternatives should be considered?
  - ii. Who needs to endorse and support the creation?
  - iii. Where will it be housed?
  - iv. How will it be funded and staffed?
  - v. Next steps to begin creation of an on-going organization by end of 2022? Who owns implementation steps?
- V. 12:10 PM Lunch (20 minutes)
- VI. 12:30 PM Report outs from each breakout, Q&A/ feedback (60 minutes)
- VII. 1:30 PM Wrap up and Check out (10 minutes)

Presenter: The Lee Institute

## **LOCATIONS FOR BREAKOUT ROOMS:**

Main session:	
OSBM Training room 5068	
&	
https://ncgov.webex.com/ncgov/j.php?MTID=m8dc5ee8347da8ee008ffb4c4afb826a2	
Group	Location
Executive	OSBM conference room 5010
	&
Hybrid	https://ncgov.webex.com/ncgov/j.php?MTID=m6e50daaf49719e5b11692f23c759d8f2
Future	OSBM Training room 5068
	&
Hybrid	https://ncgov.webex.com/ncgov/j.php?MTID=m8dc5ee8347da8ee008ffb4c4afb826a2
	(link is same as main session above)
Judicial	Virtual
Virtual	https://us06web.zoom.us/j/81765720913
Local	Conference room 1143 (first floor)
In person	